V popradskom AquaCity dnes otvorili detský vodný svet

10.07.2005 Poprad

Poprad 10. júla (TASR) - Detský vodný raj dnes slávnostne otvorili v popradskom AquaCity za účasti predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu. Komplex vybudovali s ...
Poprad 10. júla (TASR) - Detský vodný raj dnes slávnostne otvorili v popradskom AquaCity za účasti predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu. Komplex vybudovali s nákladom 90 miliónov Sk za rekordných 8 týždňov. Tvoria ho 3 výškovo rozdielne bazény s dominantnou mayskou pyramídou, ktorá je štartovacou plochou 3 šmýkačiek a súčasne scénou pre letné animácie a predstavenia.

Vodný raj je určený predovšetkým deťom, preto investor kládol osobitný dôraz na čistotu vody pomocou najmodernejších technológií ako sú UV systém či ozónovanie.
Väčšinovým vlastníkom AquaCity je Ján Telenský, rodák z Prahy dlhodobo žijúci vo Veľkej Británii. Na margo doterajších investícií do podpory cestovného ruchu pod Tatrami pre TASR uviedol, že vrátane detského vodného raja je to 950 miliónov Sk. Spoločne s dobudovaním 1. etapy, ktorá sa naplno rozbehne na jeseň, to bude 1,35 miliardy Sk.
Druhá etapa rozvoja si vyžiada 4 až 7 miliárd Sk. Predpokladá okrem iného vybudovanie tropického pralesa, kúpeľného, športového centra, hotela pre 750 hostí, kongresovej haly a ďalších objektov. Celý komplex má byť ukončený v roku 2008.
AquaCity doposiaľ vytvorilo 140 nových pracovných miest a podľa Telenského po dobudovaní bude zamestnávať 1 500 ľudí. Zdôraznil, že v oblasti turizmu nadväzuje na jedno priame pracovné miesto ďalších päť. Návštevnosť po celkovom dobudovaní odhadol na 20 až 25 000 návštevníkov za deň. Na otázku, či požadoval od slovenskej vlády investičné stimuly na vytvorenie pracovných miest Telenský odpovedal, že \"na to nemajú čas. Požiadali sme o to iba raz, ale proces bol veľmi komplikovaný, takže teraz predovšetkým chceme dokončiť prvú etapu výstavby, keďže záujem o služby narastá. Hotel máme obsadený na dva mesiace dopredu\". V ďalšej etape výstavby sa chcú obrátiť so žiadosťou o podporu na Európsku úniu, keďže pôjde o výstavbu hotela so zázemím a atrakciami na báze solárnej energie. \"Vytvárame teda zázemie pre ekologický turizmus, ktorý už v súčasnosti je vo svete preferovaný, \" dodal väčšinový vlastník AquaCity, v ktorom má 15-% podiel aj mesto Poprad.
 

Vyberte región

mark